La moció presentada per Abrera En Comú, aprovada a l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de setembre, planteja mesures pioneres a l’Estat que s’encaminen a un model d’habitatge més just i social.

Ahir el Ple Municipal de l’Ajuntament d’Abrera va aprovar una moció, presentada per Abrera en Comú, que acorda destinar el 30% dels edificis de nova construcció o sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial en règim de lloguer. La moció va comptar amb els vots favorables d’Abrera en Comú, Ad’A i el govern municipal.

La proposta recull mesures aprovades a l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de setembre a les quals s’han anat sumant altres municipis. La moció inicialment va ser impulsada per diferents entitats com la Plataforma d’Afectats i Afectades per l’Hipoteca, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona o el Sindicat de Llogaters.

Entre els acords aprovats pel Ple Municipal d’Abrera s’inclouen mesures com cercar edificis i solars privats que estiguin en desús i valorar la seva compra o expropiació, per tal d’ampliar el parc públic d’habitatge. També reclamar a la Generalitat i al govern de l’Estat posar en marxa i dotar de pressupost les diferents lleis sobre habitatge aturades.

«Ara caldrà vetllar perquè en el procés de revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal aquesta obligatorietat de cessió del 30% es faci efectiva i que permeti augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer, una necessitat urgent a Abrera».

En la mateixa línia, el Ple Municipal demanarà a la Generalitat que no introdueixi modificacions a l’acord pres per Barcelona sobre el 30%, entenent que rebaixar la proposta afectaria a tots els pobles que estan assumint aquestes mesures, com Abrera. El portaveu d’Abrera en Comú, Valeri Mena, va declarar amb rotunditat que la intervenció de la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat, pels comuns suposa «una ingerència inacceptable en l’autonomia local, que respon a interessos que desconeixem però que, en tot cas, no són ni els de la ciutadania ni responen a l’interès general».

Des de l’Assemblea d’Abrera En Comú declaren: “ara caldrà vetllar perquè en el procés de revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal aquesta obligatorietat de cessió del 30% es faci efectiva i que permeti augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer, una necessitat urgent a Abrera ja que el lloguer al municipi és dels més cars en relació als municipis dels voltants i també hi ha una escassa oferta.”