El govern incrementa l’Impost de béns immobles un 2,1% mentre aplica retallades de més d’un milió d’euros als pressupostos de 2019 i 2020. També augmenta l’Impost sobre activitats econòmiques i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Al ple extraordinari del passat dimarts 29 d’octubre, el govern municipal (PSC-ERC) va aprovar les ordenances fiscals per a 2020, que contemplen una pujada de l’IBI del 2,1% per a tota la població. També s’incrementen l’Impost sobre activitats econòmiques i l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica d’alt tonatge.

A banda de la pujada d’impostos municipals, el govern va aprovar, sense suport de l’oposició, el Pla econòmic financer que planifica retallades de més d’1 milió d’euros als pressupostos de 2019 i 2020.

El portaveu d’Abrera En Comú, Joaquín Eandi, va criticar durament la gestió de política fiscal i econòmica dels darrers mandats: “la manera de procedir que tenen demostra una continuada improvisació, falta de previsió i comporta riscos financers. La inexistència de rumb en la política fiscal i econòmica ens porta a una pujada de l’IBI d’un 2,1% per a tota la ciutadania el primer any d’aquest nou mandat. Pujada que va acompanya d’unes retallades que superen el milió d’euros”.

Els comuns també van exigir “arguments polítics” per la negativa del govern a incloure modificacions a les ordenances fiscals que proposen des del 2016 “i que defensen un model de fiscalitat justa i progressista”, segons declaracions del portaveu del Grup Municipal.

A la seva intervenció, el portaveu d’Abrera En Comú va assegurar que les propostes “es podrien haver aplicar amb voluntat política i ganes de treballar”. Concretament feia referència al recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges desocupats, “una mesura enfocada principalment a mobilitzar el mercat de l’habitatge per facilitar-ne l’accés als veïns i veïnes del municipi”. També  la tarifació social, “que garanteix que tothom pugui accedir dignament als serveis públics, resolvent estructuralment la desigualtat, sense utilitzar els serveis socials com a parche”.

I en referència a la subvenció via pressupostos de l’IBI a famílies en situació d’atur o desocupades, va assegurar que “a Abrera disposem de suficiència financera per lluitar contra la injustícia i la desigualtat, i mostrar solidaritat amb les famílies que encara estan vivint amb les conseqüències de la crisi de 2007”.