El retorn a les classes presencials a Catalunya i a Abrera ha suposat una enorme tensió per l’alumnat i pels professionals de l’ensenyament, a causa de les incerteses, els dubtes i la confusió generada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que ha donat instruccions contradictòries i moltes vegades de difícil compliment.

Aquesta circumstància no és diferent a Abrera. Des d’Abrera En Comú hem contactat diverses vegades amb la regidora d’educació de l’Ajuntament d’Abrera perquè ens informi de quina manera s’estava afrontant el retorn a les aules en els diferents centres educatius.

El 15 de setembre, per exemple, la regidora ens va negar que la indicació de la Generalitat de Catalunya de mantenir una distància dintre de les aules d’1m estigués vigent. Ara bé, tots els plans d’organització dels centres educatius abrerencs, aprovats en la primera quinzena de setembre, recullen que s’ha d’assegurar una distància interpersonal mínima d’1m en l’organització de l’espai de l’aula d’un grup estable.

Per altra banda, el conseller Josep Bargalló, en roda de premsa deia: Així, pel que fa als grups de convivència estable, s’estableix que als grups de segon cicle d’educació infantil i primària, la ràtio no serà superior a 20 alumnes amb caràcter general i, a secundària es reduiran sempre que sigui possible. A hores d’ara dubtem que això s’estigui complint al nostre municipi, i no hi han previstos espais alternatius al municipi que permetin descongestionar les aules.

La manca de confiança en les diferents administracions també s’agreuja tenint en compte que hem reclamat en diferents ocasions el pla d’organització de l’Escola Bressol Municipal, Món Petit, i el govern municipal no ens l’ha facilitat. La regidora sempre ens remet a la pàgina web del centre, on no hi ha cap pla penjat.

És increïble que els centres educatius que depenen de la Generalitat tinguin disponibles a les seves webs els plans d’organització, perquè tothom els pugui consultar, i l’únic que depèn de l’Ajuntament d’Abrera no faciliti aquesta informació.

Estem convençuts i convençudes que la preocupació també es trasllada a les famílies, que també han expressat el seu neguit davant de la prohibició que els pares i mares acompanyin els seus fills i filles a realitzar-se la PCR a la unitat mòbil que es desplaça al centre. També sorprèn que el nostre ABS no faci la PCR a aquelles famílies que no han volgut realitzar-se la prova al centre.

Un altre motiu de neguit que sorgeix amb el confinament dels primers grups estables per aparició de positius és fins a quin punt es pot garantir des de les escoles i l’institut la continuïtat de l’escolaritat de manera online. No parlem només de l’accés a continguts sinó de mantenir les classes via noves tecnologies. La qualitat de l’ensenyament online  també depèn d’apropar el màxim possible l’escola a l’alumnat confinat, de disposar dels mitjans adequats i els coneixements tècnics necessaris.

Des d’Abrera En Comú estem recollint les perspectives de famílies, centres, professionals i administració, i exigirem al govern municipal del PSC i ERC que aclareixi totes aquestes incerteses, que lliuri la informació en un exercici de transparència necessari per a la democràcia, i que protegeixi els serveis municipals, com és l’Escola Bressol, en aquests moments tant difícils.